El so agut que pot arribar a alterar el son, ser un impediment per a la concentració i un obstacle per fer activitats quotidianes

Entre un 10 i un 17% de les persones viuen acompanyades d’un  so agut . El defineixen com un xiulet, un brunzit, un xiuxiueig, un xiulet, fins i tot un soroll de xarxa elèctrica. En algunes ocasions poden ser un veritable suplici perquè alteren el son, són un impediment per a la concentració i per fer activitats quotidianes. Si el pacient no descansa bé, o està més irritable perquè no es pot concentrar,  afectarà irremeiablement la seva qualitat de vida .

Quines són les causes dels xiulets?

Solen aparèixer per una  fallada a les nostres orelles o en la connexió oïda-cervell . És important no confondre’ls amb els somatosons, que són sorolls que produeixen les estructures que estan per dins de l’oïda. Sembla que dins de l’orella no hi ha vida però tenim tot un univers al seu interior. Hi ha vasos sanguinis, hi ha nervis i hi ha músculs. I tothom té la seva vidilla.

Posem un exemple d’un  somatoson  (encara que sigui una mica escatològic): hi ha vegades que quan fem esforços al bany escoltem un soroll a l’orella i això és perquè una de les grans venes del nostre cervell passa molt a prop. Els tics musculars que es poden produir dins l’oïda també poden generar sons. Aquests exemples tenen una causa que és tangible d’alguna manera i els coneixem com a somatosons. La diferència amb els acúfens és que aquests només els sent el pacient i nosaltres no podem escoltar-los ni veure’ls en cap prova.

Tenir acúfens està relacionat amb alguna malaltia?

Una és la pitjor malaltia de totes: l’  edat . Igual que passa amb els ulls (ens surten cataractes), a les nostres orelles també hi ha un deteriorament i anem perdent audició. En resum: se’ns fa vella la còclea. Podríem dir que la  còclea  és el micròfon que tenim dins la nostra oïda. Els acúfens estan relacionats amb aquesta degeneració i per això són més habituals en persones de més edat, encara que també poden aparèixer en pacients joves. En nens i adolescents és infreqüent.

Hi ha alguna malaltia que sigui causa d’acúfens?

Algunes malalties relacionades són:

 1. Malaltia de Ménière. Es tracta d’una alteració dels líquids de la còclea que produeix aquests símptomes juntament amb els vertígens i la pèrdua d’audició.
 2. Hipoacúsia o pèrdua d’audició (sordesa)
 3. Infeccions d’orella, com a otitis.
 4. Exposició a sorolls forts (com quan vas a una discoteca i al matí següent tens un brunzit).
 5. Fàrmacs ototòxics: àcid acetilsalicílic, quinina, alguns antibiòtics…
 6. Taps de cerum.
 7. Tumors del nervi acústic.
 8. Altres causes amb què en principi no trobaries relació com a problemes a la columna vertebral, disfunció temporomandibular, hipertensió arterial, etc.

Tractament

Actualment  no hi ha cap medicament efectiu  però es realitza una  teràpia de reentrenament  o habituació (TRT). Es tracta d’un tema una mica complex d’explicar però consisteix a aconseguir que el so es quedi al subconscient com una cosa que no es percep. La idea és aconseguir que l’acúfèn es converteixi en un estímul irrellevant (semblant a portar les ulleres, rellotge… que no ho notes). El cervell no ho detecta i si en algun moment ho detecta, no el molestarà.

La teràpia de reentrenament consisteix a exposar el pacient a sons que fan un efecte emmascarador, ajudant a tapar-lo. Es diu  “teràpia sonora”.  Tot i que també juga un paper important la teràpia psicològica congnitiu conductual. També podem comptar com a eines amb els psicofàrmacs, que no tenen un efecte directe però que poden ajudar a relaxar la tensió i l’ansietat en els pacients que tenen acúfens per aquestes causes. Depenent de la causa serà més efectiu un tractament i un altre.

Què es pot fer per suportar els acúfens?

 • Intentar relaxar-se : la respiració profunda o el ioga poden ajudar. El ioga ja sabeu que és el nou àloe vera, val per a tot.
 • Tractar de trobar maneres de  millorar el son , com seguir una rutina a l’hora de ficar-se al llit o reduir la cafeïna
 • Evitar les coses que poden empitjorar els acúfens, com l’estrès o els sorolls de fons forts
 • Unir-se a un  grup de suport : parlar amb altres persones amb acúfens pot ajudar-lo a suportar la situació