Una investigació entre gairebé mig milió de persones al Regne Unit, per un equip de científics de diversos continents, ha constatat per primera vegada que l’ús dels audiòfons redueix notablement el risc de demència en persones amb pèrdua auditiva. Una fita transcendental per al futur de l’audiologia i la seva projecció a la societat.

La conclusió d’aquest treball és esperançadora per salvar un percentatge significatiu de la població d’un mal que fins ara s’assumia socialment com a inevitable amb l’edat. “En comparació amb les persones amb audició normal, les persones amb pèrdua auditiva tenien un 42% més de  risc  de demència, i l’ús d’audiòfons s’associa a un risc de demència similar al de les persones sense pèrdua d’audició”, afirmen els autors d’aquesta  investigació , en un article difós per The Lancet Public Health (amb llicència d’Elsevier).

Aquest  vincle positiu  entre l’adaptació d’aquests  dispositius  d’  ajuda auditiva  i la  prevalença menor  de la malaltia -en persones amb  hipoacúsia , que passen a estar exposades en la mateixa proporció que les normoients- es va observar “tant en la demència per totes les causes com en els subtipus de demència per causes específiques (malaltia d’  Alzheimer , demència vascular i demència no vascular per malaltia d’Alzheimer)”, segons la conclusió d’aquest treball.

Una tecnologia infrautilitzada

Ara, s’obre el camí a avançar en aquesta investigació per precisar millor la repercussió positiva d’aquesta  tecnologia , com se sap,  infrautilitzada  perquè molts individus amb pèrdua auditiva no la fan servir. “Es necessiten assaigs clínics ben dissenyats per avaluar l’efecte de l’ús d’audiòfons en el risc de demència i per qualificar el paper dels tipus d’audiòfons i la durada de l’ús d’audiòfons per a la prevenció de la demència en diferents tipus de discapacitat auditiva” , advoquen els autors d’aquesta investigació pionera.

Es van utilitzar dades del  Biobank  del  Regne Unit , un estudi de cohorts basat en la població, que va buscar adults d’entre 40 i 69 anys entre 2006 i 2010 a 22 centres d’Anglaterra, Escòcia i Gal·les. Després de l’exclusió de les persones que no van respondre la pregunta sobre dificultats auditives i demència a la visita inicial, es van incloure  437.704 persones  a les anàlisis.

Fins ara, moltes investigacions han apuntat als beneficis de l’adaptació d’audiòfons per frenar el deteriorament cognitiu, un problema freqüent en edats avançades, però no s’havia demostrat la relació directa per prevenir de la demència, com sí que han aconseguit els autors d’aquest treball. L’investigador  Juan Manuel Espinosa, ORL i professor, de l’Hospital Verge de les Neus i la Universitat de Granada, ha destacat la rellevància d’aquest estudi a escala internacional, que hauria de tenir més repercussió mediàtica d’acord amb la importància dels seus resultats.

L’equip investigador

El grup d’investigadors que signen aquest estudi està format per Fan Jiang (Centre for Health Management and Policy Research de la Universitat de Dublín, Irlanda), Shiva Raj Mishra (NHMRC Clinical Trials Center, de la Universitat de Sidney, Austràlia), i Nipun Shrestha, Akihiko Ozaki, Salim S Virani, Tess Bright, Hannah Kuper, Chengchao Zhou, Dongshan Zhu, científics i docents d’altres laboratoris i centres del Japó, la Xina, els Estats Units i el Pakistan, a més del Regne Unit, on s’han demanat els dades de la mostra de camp.