Cada vegada és més gran el nombre de persones que utilitza audiòfons per tractar la pèrdua auditiva i, per tant, cal més conscienciació sobre el seu manteniment de cara a fer un bon ús d’aquests dispositius que faciliten una millor qualitat de vida.

Si bé és cert que la tecnologia aplicada als audiòfons avui en dia permet un disseny resistent a totes les estacions de l’any i adaptable a tot tipus d’activitats, cal realitzar una sèrie de cures per mantenir-les netes i en bon estat i garantir que durin molts anys. Per això, els experts ofereixen algunes claus que cal seguir.

Netejar els audiòfons diàriament:

es recomana fer una neteja diària dels audiòfons amb un mocador de paper o de tela seca per netejar el motlle auricular i poder eliminar el cerumen. L’acumulació de cera a les orelles pot obstruir els audiòfons i donar lloc al fet que necessitin una reparació. S’aconsella seguir les instruccions de l’audioprotesista per canviar els filtres i canviar-los quan calgui.

Parar atenció a la humitat i assecar-los de forma adequada si es mullen:

Els audiòfons estan fets per resistir les situacions quotidianes, fins i tot quan cau un xàfec o es practica una activitat física que fa suar. Si s’acumula humitat als audiòfons serà recomanable treure’ls les piles i deixar el portapiles obert durant la nit perquè es ventili i s’assequi.

En aquest sentit, els audiòfons amb bateria recarregable estan més protegits i no necessiten obrir-se perquè s’assequin. A més, es pot posar el dispositiu sobre un paper suau i sec i en una zona càlida i ben ventilada o es pot fer servir un assecador d’audiòfons. Mai introduir-los al microones o al forn perquè s’assequin, ni exposar-los directament al sol en un lloc tancat, ja que poden agafar massa temperatura i danyar-se, fins i tot fer impossible la seva reparació.

Treure’ls abans de la rutina de bellesa i guardar-los sempre al mateix lloc:

Quan es faci una rutina de bellesa, ja sigui facial o capil·lar, i es facin servir determinats productes com maquillatge, laca o cremes, és preferible treure’s els audiòfons i així evitar que les substàncies químiques dels cosmètics puguin entrar al dispositiu i malmetre’l o obstruir els micròfons. En treure’ls per realitzar aquesta o qualsevol altra activitat (com ara banyar-se) és recomanable deixar-los sempre al mateix lloc, si és possible a la seva funda o al carregador per evitar que es perdin o caiguin.

Parar atenció a les piles o bateries:

Les piles dels audiòfons solen durar de tres a deu dies en funció de l’ús i segons el temps que s’utilitzin. Quan les piles s’estan esgotant l’audiòfon, sol emetre un so que indicarà que és moment de canviar-les. Tot i així és aconsellable fer un seguiment al calendari del dia que es canvien les piles per veure quina durada tenen i poder planificar el seu recanvi en temporades de vacances, per exemple.

En ser tan petites és preferible manejar-les i canviar-les sobre una superfície o safata per evitar que caiguin. Quan s’hagi retirat l’adhesiu de les piles, s’aconsella esperar 30 segons abans d’inserir-les. Així la nova pila podrà agafar aire i això lajudarà a funcionar de forma òptima. Els audiòfons amb bateria recarregable s’han de carregar cada dia i hi ha carregadors amb bateria incorporada per als viatges en què pot haver-hi dificultat per trobar endolls i recarregar les bateries.

Acudir a l’audioprotesista en cas de qualsevol anomalia:

L’audioprotesista és el professional que millor pot ajudar a cuidar i mantenir els audiòfons per la qual cosa es recomana consultar-lo en cas que no funcionin bé o no aporti els beneficis necessaris per a cada situació i circumstància ja que pot ajudar en el seu maneig i ajustar-los de forma correcta per poder fer-los servir amb èxit.