La temporada hivernal ens porta moltes coses genials: les festes de Nadal, moments acollidors amb amics i família, potser fins i tot la neu. Però sovint, també ens visita una desagradable coneguda durant els mesos més freds: la grip.

Gairebé tots estem d’acord que la grip és bastant molesta. Potser tens una mica de tos i mocs, febre, o fins i tot pots perdre la teva capacitat per a fer olor i distingir sabors. Però pots perdre la teva audició a causa de la grip?

La resposta és sí, la grip pot afectar l’audició. Les persones amb grip poden experimentar una pèrdua auditiva temporal o permanent.

Pèrdua auditiva temporal
El motiu pel qual la pèrdua auditiva pot ser temporal o permanent es basa en el que succeeix dins de l’oïda, i pot ser difícil saber si el virus que tens ha causat un mal permanent a la teva audició.

Quan tens un refredat, pot acumular-se fluid en la teva oïda mitjana, la qual cosa impedeix que el so arribi al timpà. Tenim un tub anomenat Trompa d’Eustaqui, que va des de les teves oïdes a la teva cavitat nasal, i això és el que s’obstrueix. Aquest tipus de pèrdua auditiva es diu pèrdua auditiva conductiva. És el mateix tipus de pèrdua auditiva que pots haver experimentat durant un viatge amb avió. Això és perquè la Trompa d’Eustaqui també regula la pressió d’aire en l’oïda mitjana. Normalment això disminueix la teva capacitat auditiva en aproximadament 24 decibels, és a dir, aproximadament el mateix nivell de so que tens quan utilitzes taps per a les oïdes. La bona notícia és que aquest tipus de pèrdua auditiva desapareixerà quan disminueixi l’acumulació de fluid.

Estàs experimentant una pèrdua auditiva? Prova la nostra prova auditiva gratuïta

Pèrdua auditiva permanent
Si el refredat es converteix en una infecció de l’oïda, probablement també tindràs problemes amb l’audició o notaràs que els sons semblen estar esmorteïts. Encara que una infecció de l’oïda pot ser molt molesta, normalment pot curar-se. Consulta amb el teu metge si penses que pots tenir una infecció d’oïda.

La majoria de les infeccions d’oïda no causen complicacions a llarg termini, però si la infecció d’oïda es repeteix amb freqüència, pot provocar complicacions amb una pèrdua auditiva lleu.

Les persones amb problemes d’oïda crònics i a llarg termini haurien de consultar amb un otorrinolaringòleg, és a dir, un especialista en oïda, nas i gola.

Per a obtenir més informació sobre el tractament per a la grip i/o la pèrdua auditiva, posa’t en contacte amb el teu metge o amb el teu audiòleg protètic.